Amsterdamse monumenten

Mijn keuze van Open Monumentendag in Amsterdam. Felix Meritis. Het classicistische gebouw uit 1788 voor het genootschap ter bevordering van kunst en wetenschap. Ontworpen door Jacob Otten Husly. De ovale concertzaal was tot ver in de 19de eeuw de belangrijkste muziekzaal van de hoofdstad. Erg indrukwekkend zijn de zuilenzaal op de 1ste verdieping en het grote trappenhuis. Het observatorium op het dak biedt een prachtig uitzicht over de stad. Volgend jaar start een grootschalige renovatie van het gebouw. Er is trouwens geen spoortje meer te bekennen van het communistische verleden. De CPN en de redactie van het dagblad De Waarheid zetelde van 1947 tot 1981 in het enorme pand. Het werd bestormd tijdens de Hongaarse opstand in november 1956.

Huis Bartolotti werd in 1618 gebouwd voor de schatrijke Amsterdamse koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. De rijk versierde gevel in renaissance-stijl is een ontwerp van de architect Hendrick de Keyser. Er is knap gebruik gemaakt van de knik in de gracht. De gelijknamige stichting heeft er nu zijn kantoren. In het voorhuis zijn schilderingen te zien van Jacob de Wit uit 1735. Erg fraai is de Grote Zaal van het 18de eeuwse achterhuis. Met verborgen boekenkasten en kleurrijke (plafond)schilderingen van Jurriaan Butner.

Het gebouwencomplex de Oudemanhuispoort uit 1601 was een bejaardenhuis voor arme mannen en vrouwen. Fraai is het beeldhouwwerk boven de poort uit 1786. In de 19de eeuw vestigde zich er de Rijksacademie en de voorloper van het Rijksmuseum. Sinds 1880 zit er de Amsterdamse universiteit. De nieuwe gevel uit 1927 in de stijl van de Amsterdamse School aan de Kloveniersburgwal wordt De Schaats genoemd. In het trappenhuis flonkert een enorme muurschildering uit 1951 van Peter Alma, bekend van een wandschildering in het Amstelstation. In de Oudemanhuispoort is de geschiedenis van de wetenschap afgebeeld over drie verdiepingen. Met portretten van mannelijke geleerden en één vrouw.

De Koninklijke Wachtkamer.  In station Amsterdam Centraal,  de kathedraal, gebouwd tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van de Roermondse architect Pierre Cuijpers. Koning Willem III vond het allemaal veel te katholiek en zette nooit een stap in de wachtruimte. Prachtig zijn de kleurrijke vloertapijten met afbeeldingen van leeuwen en de vier elementen. De wachtkamer is het laatst gebruikt door koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander in 2012. In de toekomst worden de deuren in het trappenhuis van glas en kan men vanaf het stationsplein een blikje naar binnen werpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s